featured

KVKK’den internet çerezleri hakkında rehber

Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), internet sitelerindeki çerez (cookie) kullanımı ile alakalı bir rehber yayınladı. Rehberde internet sitelerinin 6698 sayılı Kişisel Verilerin Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nu ihlal etmeden nasıl cookie hizmeti sunabileceği ve hangi verileri işleyebileceği hakkında bilgiler yer ediniyor. Ülkemizde web sitelerindeki çerezler hakkında ayrıntılı bir düzenleme veya rehber bulunmuyordu. KVKK’nin hazırladığı “Çerez Uygulamaları Hakkında Rehber”, 60 sayfadan oluşuyor ve kişisel verilerin işlenmesiyle alakalı pek çok kullanım senaryosuna ayrıntılı olarak açıklama getiriyor. Kişisel verilerin işlenmesinde kullanılmayan çerezler ise rehberin kapsamı dışında kalıyor. Kişisel verilerin işlenmesi için aleni rıza ihtiyaç duyulan çerezlerde, kullanıcının gerçekten açık rızasının olması isteniyor. Kullanıcının siteye girmiş olması, çerezlere açık rıza verildiği anlamına gelmediği belirtiliyor. Ayrıca aydınlatmanın açık, mütevazi ve anlaşılır şekilde yapılması gerekiyor. Rehberde çerezler kullanım amaçlarına gore, “Kesinlikle Gerekli Çerezler (Zorunlu Çerezler)”, “İşlevsel Çerezler”, “Performans- Analitik Çerezler” ve “Reklam/Pazarlama Çerezleri” olmak suretiyle dörde ayrılıyor.

KVKK’ye nazaran şahsi verilerin işlenmesinde kullanılan çerezlerle ilgili dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan hususlar şöyleki:

Aydınlatmanın tüm unsurlarını içerecek şekilde aleni, sade ve anlaşılır biçimde yapılması gerekmekte olup internet sitesinde karmaşık ve içinde pek çok başka konuda bilgi veren Gizlilik Bildirimlerinin yer alması tenvir yükümlülüğünün yerine getirildiği benzer biçimde yorumlanamayacaktır.
Kişisel veri işleme faaliyetinin açık rıza şartına dayalı olarak gerçekleştirilmesi hâlinde, tenvir yükümlülüğü ve aleni rızanın katılımı işlemleri ayrı ayrı yerine getirilmelidir.
Çerez kanalıyla şahsi veri işlenmesine ait olarak; bir sözleşmenin kurulması yada ifası kapsamında aleni rıza katılımı, ilgili kişiye sözleşmenin ön koşulu olarak dayatılamayacaktır.
İlgili kişilerden aleni rıza alınması yöntemiyle elde edilen şahsi verilerin işlenmesinde her bir değişik amaç için ayrı açık rıza alınmasına olanak veren bir mekanizma kurulmalıdır.
Kişisel verilerin -en geç- elde edilmesi esnasında yani internet sitesine girildiği anda aydınlatmanın yapılma olması gerekmektedir. Aydınlatma henüz veri işlenmediği veya en geç veri işlendiği esnada yapılmalıdır.
Açık rızanın alınabilmesi için aktif bir eylemin gerçekleşmiş olması gerekmektedir, ancak internet sitesine girilmiş olması ile söz mevzusu site tarafından kullanılan çerezlere aleni rıza verildiği anlamına gelmemektedir.
Kararda, çerezler kanalıyla kişisel verilerin işlenmesi için açık rıza haricinde bir hukuki sebebe de dayanılabileceği değerlendirilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
KVKK’den internet çerezleri hakkında rehber
Uygulamayı Yükle

Uygulamayı edinerek deneyimini yükselt!

Giriş Yap

RWZONE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!