featured

Kampanya SMS’i gönderen mağazalara KVKK’den uyarı!

Mağazalardan yapılan alışverişlerde müşterilere ödemelerin tamamlanması yada bilgilerinin güncellenmesi lüzumlu olduğu sebebi öne sürülerek telefon numarası talep ediliyor ve bir onaylama kodu gönderiliyor. Ondan sonra ise doğrulama kodu için alınan telefon numaralarına müşterinin ticari ileti onayı alınmadan kampanya SMS’leri gönderiliyor. Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) yazılı bir izahat yayımlayarak doğrulama kodu için alınan telefon numaralarına ticari bildiri gönderilemeyeceğini duyurdu.

KVKK tarafından yapılan incelemeler neticesinde mağazalardan alışverişlerde müşterilerin açık rızası olmadığı biçimde mesaj gönderimi yapıldığının tespit edilmiş olduğu belirtiliyor. Bu durumda 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 5 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasında “kişisel verilerin ilgili bireyin açık rızası olmaksızın işlenemeyeceği” yargıüne uyulmadığı görülüyor. Açık rıza tanımı ise kanunun 3’üncü maddesinde yapılıyor.

Kampanya SMS’leri için açık ve net şekilde satın alan tasdikı gerekiyor

Mağazalarda müşterinin telefonu istenmeden önce telefonun ne fakatçla istendiği ve kendisine ticari bildiri gönderilip gönderilmeyeceğine hakkında açık ve anlaşılır bir şekilde bilgi aktarılması gerekiyor. Gönderilecek SMS içeriğinde de bu bilgilendirmenin yer alması gerekiyor. Mağazalarda numara ne amaçla isteniyorsa şirket tarafından o amaçla kullanılmalıdır. Doğrulama kodu ve ticari mesaj tasdikı benzeri farklı veri işleme faaliyetlerinin tek bir eylemle yapılmasına yönelik uygulamalara son verilmesi gerekiyor.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu şu hususlara dikkat çekiyor:
Kişilerin telefonuna gönderilecek olan SMS’in amacının ne olduğu ve bu SMS ile iletilen kodun verilmesi halinde ne benzer biçimde sonuçlar doğuracağı hususunun, katmanlı aydınlatmanın bir gereği olarak ilk aşamada veri sorumlusunun mağazalarda yetkilendirdiği kişiler tarafınca ilgili kişilere açık ve anlaşılır bir biçimde aktarılması, ek olarak aydınlatma yükümlülüğünün yerine getirilebilmesini teminen yine söz konusu SMS içeriklerinde de gerekli kanalların sağlanması,
Mağazalarda gerçekleştirilen alışverişler ile ilgili ödeme esnasında ilgili kişilere SMS ile doğrulama kodu gönderilerek üyelik sözleşmesi, kişisel verileri işletme izni, ticari elektronik mesaj onaylamaı vb. Birbirinden farklı işleme faaliyetlerinin tek bir eylemle gerçekleştirilmesine yönelik uygulamalara son verilmesi, söz mevzusu işleme faaliyetlerine yönelik seçenek sunulmak suretiyle ayrı ayrı açık rıza alınması,
Bunun yanı sıra, veri sorumlularınca açık rıza alınması ve aydınlatma yükümlülüğü işlemlerinin birlikte gerçekleşmesine niçin olabilecek durumlardan kaçınılması,
Ticari elektronik ileti gönderimi için açık rıza alınmasını teminen SMS doğrulama kodu gönderilmesine yönelik bir uygulamaya gidilmesi halinde ise söz konusu işlemde alınacak açık rızanın tüm unsurları kapsaması örutubet arz etmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kampanya SMS’i gönderen mağazalara KVKK’den uyarı!
Giriş Yap

RWZONE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!